Alla lägger upp valpträningen på olika sätt, och jag lägger upp valpträningen på olika sätt beroende på valp. Ofta går det inte att säga att något sätt är varken rätt eller fel. Många sätt fungerar och har både sina för- och nackdelar för hundar och omgivning.

Jag strävar efter att jobba på ett vetenskapligt sätt med mina hundar, jobba på ett etiskt försvarbart sätt som bygger på kunskap. Visst, jag vet att kunskapen inte är komplett, men jag jobbar utifrån den kunskap jag har och försöker dessutom hålla mig uppdaterad genom att bl a följa vetenskapliga bloggar och läsa böcker. Jag gör så gott jag kan för att bygga på min kunskap, då kunskap aldrig kan bli mättad.

Nu har jag ju lilla Elsa, igår blev hon 12 veckor och igår var även första gången som hon fick uppleva “stan”. Elsa är en försiktig dam där jag har jobbat mycket passivt får jag väl säga. Jag vill att hon ska bygga upp självförtroendet och därför har jag låtit henne göra nästan vad som helst. Vi har enstaka förbud, men jag tror inte att hon uppfattar dessa som förbud än utan det är vi i omgivningen som jobbar med att undvika situationer där Elsa kan göra fel, men ibland går det inte och ibland är det helt enkelt ett mänskligt tillkortakommande som leder till att situationen inte undviks trots att det borde ha varit tanken. Ett exempel är att hon tycker att köksbänken är väldigt intressant; där kan smutsiga (och ibland fulla) hundmatskålar stå, och Elsa är en dam som älskar mat! Med köksbänken tar vi vänligt men bestämt ner henne när hon hoppar mot bänken. Elsa har nu börjat förstå (inte helt, men lite grann) vad “gå ner” betyder, alltså gå ner från bänken.

Igår skulle vi ha styrelsemöte i Draghund i Norr. Det gjorde att jag var på jobbet (där Elsa följer med mig) och sen, för att trötta ut henne inför mötet, gick vi på Djurmagazinet och därefter ett varav runt samhället. Jag lät henne utforska i sitt eget tempo, vi testade att gå på såna underlag som vi inte har hemma, vi såg en hel del mer folk är hon är van vid, vi såg en kvinna med rullator, en person som haltade osv.


Det som är så roligt är att se att Elsa har blivit en mera framåt hund. Människomöten måste vi fortsätta jobba med för det kan vara lite obehagligt, men på gallerunderlag (även gallerunderlag som inte har lika mycket snö under sig som på bilden), hala golv, “skyltdockehund” osv var inte några problem att passera. Människor däremot märkte jag av en viss osäkerhet kring fortfarande. Någon hund mötte vi nog aldrig tror jag.

Alla gör på olika sätt, jag vet att många blir imponerade av valpar som beter sig som vuxna hundar (kanske även “bättre” än vuxna hundar), hundar som lyder minsta lilla vink från föraren. Själv tycker jag att valpar måste få vara valpar. Elsa får härja, busa och tugga på saker (vi har försökt lägga upp det så att hon bara kan välja rätt saker, men det blir ändå ibland fel och då kör vi byteshandel). Samtidigt ser jag att en del i att bygga upp självförtroende hos en hund är att lära den saker som den får känna att den lyckas med. Vi jobbar därför med enklare kommandon; sitt, ligg, stå och tassen jobbar vi framförallt med. Under miljöträningen under gårdagen la jag in lite sitt och tassen, medan ligg och stå får vänta då jag inte anser att vi är riktigt där än. Elsa är superduktig och jag ser hur hon tänker när jag tränar henne. Jag ser hur hon växer när hon kommer på vad hon ska göra, och med en sån hund som Elsa så är det underbart att se.

Hade Elsa från början varit en väldigt framåt hund så hade jag troligtvis låtit henne uppleva samhället tidigare, men jag anser helt enkelt att hon inte har varit redo för det förrän nu.

Valpträning, lika komplext som all annan hundträning, lika många tankar som om all annan hundträning och lika många sätt att lägga upp det på som all annan hundträning. Superintressant att diskutera eftersom nya infallsvinklar ofta kommer fram, superroligt att genomföra när jag får se hunden växa i sig själv och formas till den där hunden som jag vill ha. Och nej, jag säger inte att hunden rakt av blir vad man gör den till för jag är fullt medveten om att olika hundar har olika förutsättningar som de föds med (både personliga och genetiska) och dessutom har olika hundar olika bagage med sig från tidigare vilket ger olika förutsättningar för alla individer.