De hundgårdar vi har nu tyckte jag att var relativt genomtänkta. Men man hittar ju alltid sätt att förbättra saker på, så jag tänkte göra en liten summering nu när jag går i tankar inför fler hundgårdar.

Vi har just nu fyra hundgårdar. Tre av dessa är tänkta för hundarna som bor utomhus och den fjärde (eller egentligen första) är tänkt för innehundarna att vara i t ex när vi jobbar eller dylikt. Innehundarnas hundgård är inte särskilt genomtänkt på något sätt; den går in i tvättstugan eftersom de behöver värme på vintern och svalka på sommaren, sen så håller den så klart lagliga mått. That´s it!

Det jag tänkte fokusera på är istället hundgårdarna som vi gjorde för utehundarna. Där tänkte vi lite estetiskt och framförallt praktiskt.

Vår första tanke var en vägg. Hundgårdarna skulle innehålla drygt en vägg; Väggen ger hundarna mindre att bry sig om, kan hos lättstressade hundar skapa mindre stress när de inte har lika mycket att hålla koll på. Vi byggde hundgårdarna på sida om varandra med hundgårdslängan sträckande från söder till norr. Dörrarna åt öster och väggen blev mot väst. Hundgårdarna har lite vägg åt nord och syd men mest hundgårdssektion. Väggarna skulle även ge hundarna skugga när solen är som varmast. Väggarna valde vi att timra, och att det blev just timrat är framförallt estetiskt och en prisfråga, men det tar ju då istället tid.

Här är alla stockar för väggarna barkade.

Vi blev inte färdig med allt under första sommaren, vilket gjorde att det under vintern fick vara en liten byggarbetsplats, stillastående byggarbetsplats. Här syns i alla fall de timrade väggarna.

Över de riktiga väggarna ville vi ha tak, och under taket ville vi ha trall. Taket ger skydd från väder och vind, och trallen kan vara skön för hundarna att vara på, speciellt på våren när det smälter och blir blött i övriga hundgården. På trallen och under taket har vi dessutom hundkojorna. Hundkojornas öppning är i nordlig riktning, detta beror dels på att det vanligen blåser från syd (uteslöt den riktning) och samtidigt som väggarna ger ytterligare lite skydd från väder och vind för ingången i hundkojorna. Det gör det även enkelt att fylla på halm och dylikt när öppningen inte är rakt mot väggen. Angående tak så dividerade vi fram och tillbaka ett antal vändor. Fördel med tak är att det ger hundarna väderskydd, men det gör även att man inte behöver skotta under taket på vintern. Nackdelen med tak är att regnet inte kan skölja bort urinlukten på sommaren. Det gjorde att vi valde ett mellanting; hundarna får skydd från väder i delar av hundgårdarna samtidigt som de främst väljer att uträtta sina behov där det inte är trall; alltså där det inte finns tak.

Jag har en pappa som äger en större grävmaskin, och kan styra den också, så han fick fixa underlaget. Vi utgick ifrån den högsta punkten, fyllde upp den något och fyllde upp övrig yta till samma höjd. Först vanlig fyllningsmassa, sen grovt grus (kanske klassas som stenar, jag vet inte). Grävskydd i form av armeringsnät på det och högst upp har vi mindre grus, typ gårdsgrus. Sammantaget gör det här att dräneringen är helt okej utan att behöva göra särskilt mycket mera. På detta har vi en gjuten kantbalk som håller fast grävskyddet och samtidigt gör det enkelt att bara skruva ihop sektionerna på denna kantbalk.

Vi har aktivt valt att inte ha några buskar/träd eller dylikt i hundgårdarna eftersom dessa vanligen används som “kisstople” och dör efter ett tag. Angående underlaget velade vi lite fram och tillbaka. Trall i delar av hundgården kändes bra, men den var frågan om vi skulle välja bark eller grus. Grus ger en bra dränering till skillnad mot bark som riskerar att samla på sig vätskan. Grus ger alltså torrare hundgårdar. Grus håller i många år genom att bara fylla på, det är lätt att få tag på och det är lätt att hålla rent eftersom man ser avföringen när det är dags att plocka bajs. Nackdelen med grus är ifall man har en eller flera hundar som äter grus. Även hundar som aktiveras efter behov kan börja äta grus, eller om det är en period när ägaren inte riktigt hinner hålla samma nivå som annars, så kan många hundar börja äta grus. Genom att använda grus i storlek som gårdsgrus så är det sällan det fastnar i en vuxen hund, men vi måste ändå säga att tanken finns på den biten.

Jag ska försöka komma ihåg att ta någon bild på hundgårdarna i dagsljus, och då ska jag även lägga upp en bild nu när de är färdiga. Till dess får du nöja dig med bilden ovan som ger en indikation på hur hundgårdarna ser ut.

Inför kommande hundgårdar
Tak är någonting som vi funderar på inför kommande hundgårdar. Tak, inte tak, delvis tak? Det vi främst har funderat på är väl egentligen om vi ska ha tak över hela hundgårdarna, och så får vi vattna hundgårdarna på somrarna men slipper skotta snö i hundgårdarna på vintrarna. Samtidigt blir taket i stort sett det dyraste på hela hundgårdarna om vi ska ha tak över hela hundgården, så det är även en kostnadsfråga.

I övrigt är vi nöjd med upplägget vi har på nuvarande hundgårdar. Det blir dock inte timrad bakvägg eftersom tiden inte finns till det för de här hundgårdarna.